Zilele Clujului revin în luna mai, în 2023

 


Zilele Clujului vor avea loc anul acesta pe durata a patru zile, în perioada 18 (joi) - 21 mai (duminică). Organizatorii au făcut publică data și au creat un eveniment pe rețelele de socializare, care a stârnit deja interesul a sute de persoane.


Timp de şapte ani, în luna mai, Zilele Clujului dădeau startul sezonului marilor festivaluri clujene. Evenimentul revine în 2023 în luna mai pentru prima oară după 2018. În 2019, evenimentul s-a mutat în septembrie din cauza alegerilor europarlamentare care s-au desfășurat în luna mai.


Ca urmare a unei consultări publice a clujenilor din anul 2010 s-a stabilit organizarea manifestării cultural-artistice şi sportive în luna mai a fiecărui an. Prima ediţie a avut loc în 2011, devenind un eveniment de referinţă pentru comunitatea clujeană. Având în vedere că în luna mai urmează să se organizeze alegerile pentru Parlamentul European, propunem ca Zilele Clujului să se desfăşoare între 27 şi 30 septembrie. Propunerea vine tocmai a putea oferi cadru legal de organizare ce urmează să se desfăşoare în data de 26 mai”, arăta atunci Primăria Cluj-Napoca.


Buget de peste un milion de lei

Primăria Cluj-Napoca va plăti peste 1,1 milioane de lei pentru organizarea ediției de anul acesta a Zilelor Clujului, a 11-a la număr. Potrivit unei hotărâri aprobate în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de vineri, 3 martie, primăria alocă 1.150.000 lei de la bugetul local pe anul 2023 pentru organizarea evenimentului.


Cluj-Napoca e cunoscut internațional ca un important centru academic, universitar, economic, cultural, științific, sportiv și religios în plină dezvoltare și un exemplu de conviețuire și dinamică urbană. Mai mult decât atât, conform unui barometru cultural realizat periodic de către Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, după Capitală, Cluj-Napoca este orașul din România cu cea mai mare vitalitate culturală. Peste 1.500 de evenimente culturale și cele aproximativ 100 de festivaluri – de variate dimensiuni, multe dintre ele cu recunoaștere internațională la nivel cultural, artistic, turistic și nu numai – contribuie anual la creșterea vizibilității internaționale a orașului și la creșterea numărului de turiști.


Creativ și vibrant, festivalul scrie începând din 2011 o altfel de poveste în orașul din inima Transilvaniei, reușind să ofere un context propice prin care comunitatea să fie conectată. Ca urmare a unei consultări publice cu cetățenii, s-a stabilit organizarea Zilelor Clujului în luna mai a fiecărui an. Prima ediție a avut loc în 2011, iar Zilele Clujului a devenit un eveniment de referință pentru comunitatea clujeană și un exemplu de bună practică pentru alte municipii din România”, arată municipalitatea.


Potrivit reprezentanților Primăriei, anul acesta, a 11-a ediție Zilelor Clujului va marca și va explora moștenirea multiculturală a unui oraș prin prisma diversității comunității sale. Programul Zilelor Clujului se conturează cu ajutorul propunerilor venite din partea tuturor actorilor prezenți în viața culturală a orașului (asociații culturale, sportive, sociale, universități, centre culturale străine, consulate sau orașe înfrățite și, nu în ultimul rând, sugestii ale cetățenilor din oraș).

Mergi sus