OSCAR 2023: Lista completă a câştigătorilor

 

Cea de-a 95-a galã de decernare a premiilor Oscar a avut loc la Dolby Theatre din Los Angeles. Evenimentul a fost prezentat, pentru a treia oarã, de actorul Jimmy Kimmel.


Premiile Oscar sunt atribuite în fiecare an în baza voturilor exprimate de cei aproximativ 10.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS).


Gala a fost transmisă în direct în Statele Unite de postul de televiziune ABC şi a fost difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.


Iată mai jos lista completă a premiilor decernate la gala Oscar 2023:

Cel mai bun film: "Everything Everywhere All at Once"

La aceastã categorie au fost nominalizate producţiile cinematografice "All Quiet on the Western Front", "Avatar: The Way of Water", "The Banshees of Inisherin", "Elvis", "Everything Everywhere All at Once", "The Fabelmans", "Tár", "Top Gun: Maverick", "Triangle of Sadness", "Women Talking". 

Cea mai bună regie: Daniel Kwan şi Daniel Scheinert ("Everything Everywhere All at Once")

Cel mai bun actor în rol principal: Brendan Fraser ("The Whale")

La această categorie au fost nominalizaţi actorii Austin Butler ("Elvis"), Colin Farrell ("The Banshees of Inisherin"), Brendan Fraser ("The Whale"), Paul Mescal ("Aftersun"), Bill Nighy ("Living").

Cea mai bună actriţă în rol principal: Michelle Yeoh ("Everything Everwhere All at Once")

La această categorie au concurat actriţele Cate Blanchett ("Tár"), Ana de Armas ("Blonde"), Andrea Riseborough ("To Leslie"), Michelle Williams ("The Fabelmans"), Michelle Yeoh ("Everything Everywhere All at Once").

Acesta este primul premiu Oscar din palmaresul actriţei malaeziene Michelle Yeoh, care a devenit prima actriţă de origine asiatică recompensată la această categorie de Academia de film americană.

Cel mai bun actor în rol secundar: Ke Huy Quan ("Everything Everywhere All at Once")

La această categorie au fost nominalizaţi actorii Brandan Gleeson ("The Banshees of Inisherin"), Brian Tyree Henry ("Causeway"), Judd Hirsch ("The Fabelmans"), Barry Keoghan ("The Banshees of Inisherin"), Ke Huy Quan ("Everything Everywhere All at Once").

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Jamie Lee Curtis ("Everything Everywhere All at Once")

Acesta este primul premiu Oscar din palmaresul actriţei americane Jamie Lee Curtis.

Cel mai bun lungmetraj internaţional: "All Quiet On The Western Front" (Germania)

Producţia germană a câştigat în acest an şi premiul BAFTA la categoria "cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza".

Cel mai bun scenariu original: "Everything Everywhere All at Once"

Cea mai bună imagine: "All Quiet On The Western Front"

Cel mai bun montaj: "Everything Everywhere All at Once"

Cea mai bună coloană sonoră: "All Quiet On The Western Front"

Cel mai bun cântec original: "Naatu Naatu" (M.M. Keeravaani şi Chandrabose pentru filmul "RRR")

Cel mai bun sunet: "Top Gun: Maverick"

Cele mai bune efecte vizuale: "Avatar: The Way Of Water"

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: "The Whale"

Cele mai bune costume: "Black Panther: Wakanda Forever"

Cel mai bun scurtmetraj animat: "The Boy, the Mole, the Fox and the Horse"

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "An Irish Goodbye"

Cel mai bun lungmetraj documentar: "Navalny"

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "The Elephant Whisperers"

Premii onorifice: Euzhan Palcy, Diane Warren, Peter Weir

Premiul umanitar Jean Hersholt: Michael J. Fox.


Filmul „Navalny”, Oscarul pentru cel mai bun documentar

Filmul, care a avut premiera la festivalul de film de la Sundance în ianuarie 2022, a câștigat luna trecută BAFTA.

„Soțul meu este în închisoare doar pentru că a spus adevărul. Soțul meu este în închisoare doar pentru că a apărat democrația! Alexei, visez la ziua în care vei fi liber, iar țara noastră va fi liberă. Fii puternic, dragostea mea”, a spus Yulia Navalnaya.



Documentarul „Navalny” a depăşit „All That Breathes”, „All the Beauty and the Bloodshed” „Fire of Love” şi „A House Made of Splinters” .

Fiica sa, Daria a participat la ceremonia premiilor Oscar și a spus că este „foarte fericită că filmul primește atenția pe care o merită”: „Nu încetaţi să lupți pentru democrație și libertate în întreaga lume… îl vom scoate pe tatăl meu și vom continua să luptăm”, a spus fiica sa la Premiile Oscar.

Documentarul „Navalny” arată cum se recuperează în Germania după ce, în Siberia, a fost otrăvit cu o toxină periculoasă provenită din era sovietică- metodă despre care au spus că a fost o încercare de asasinare a statului rus, pentru a-l reduce la tăcere pe criticul deschis al președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea Kremlinul a negat implicarea în otrăvirea celui mai mare dușman al liderului de la Kremlin.

În ianuarie 2021, Navalnîi s-a întors la Moscova, iar camerele de luat vederi au surprins mulțimea de suporteri care așteptau întoarcerea sa și momentul în care a fost reținut de poliție, ceea ce a provocat proteste ample în toată Rusia. Se pare că a fost transferat în ultimul an într-o închisoare IK-6 de maximă securitate din satul Melekhovo din regiunea Vladimir, în apropiere de Moscova.

Mergi sus